trompetMuziekvereniging Excelsior bestaat uit een zogenoemd groot- of A-orkest (Excelsior o.l.v. Dirk van Mourik) en uit  B-orkest (Viva Musica o.l.v. Matthijs van Ganzewinkel). Excelsior is een fanfare-orkest. Voor een fanfare-orkest wordt vrijwel geen minimale of maximale bezetting voorgeschreven. Dit in tegenstelling tot b.v. een brassband, waarbij strak gereglementeerd is hoeveel van welke instrumenten aanwezig dienen te zijn. Een fanfare-orkest zal wel een goede bezetting van alle instrumenten nodig hebben, anders is een compositie niet op de juiste wijze uit te voeren.

Maar teveel van dezelfde instrumenten kan de klankkleur ook schaden. Het instrumentarium van een fanfare-orkest is op verschillende wijzen in te delen. Dit wordt gedaan omdat de koperinstrumenten op verschillende wijzen zijn gemaakt en gevormd. Hierdoor ontstaat er ook verschil in de klankkleur.

Door een indeling te maken kan men snel en goed groepsrepetities organiseren voor het instuderen van belangrijke composities. Ook in juryrapporten van concoursen wordt het commentaar vaak gegeven op groepen instrumenten. Tijdens repetities kan een dirigent gemakkelijk een groep muzikanten aanspreken naar indeling van instrumenten.