trompetMuziekvereniging Excelsior bestaat uit twee orkesten. Excelsior Hagestein is een fanfare-orkest, het zogenoemde groot- of A-orkest. Ook heeft Excelsior een aanstormend orkest, ook wel B-orkest genoemd.

Dirigenten

Al vele jaren staat Excelsior onder leiding van Dirk van Mourik. Met veel enthousiasme en volle inzet brengt hij elke repetitie en optreden tot een mooi geheel. Voor het B-orkest heeft Jooske van Andel het stokje opgepakt. Lees meer over de dirigenten van beide orkesten.

Fanfare-orkest

Voor een fanfare-orkest wordt vrijwel geen minimale of maximale bezetting voorgeschreven. Dit in tegenstelling tot b.v. een brassband, waarbij strak gereglementeerd is hoeveel van welke instrumenten aanwezig dienen te zijn. Een fanfare-orkest zal wel een goede bezetting van alle instrumenten nodig hebben, anders is een compositie niet op de juiste wijze uit te voeren. Maar teveel van dezelfde instrumenten kan de klankkleur ook schaden. Het instrumentarium van een fanfare-orkest is op verschillende wijzen in te delen. Dit wordt gedaan omdat de koperinstrumenten op verschillende wijzen zijn gemaakt en gevormd. Hierdoor ontstaat er ook verschil in de klankkleur.

Door een indeling te maken kan men snel en goed groepsrepetities organiseren voor het instuderen van belangrijke composities. Ook in juryrapporten van concoursen wordt het commentaar vaak gegeven op groepen instrumenten. Tijdens repetities kan een dirigent gemakkelijk een groep muzikanten aanspreken naar indeling van instrumenten.